GO-e afgerond
Samenwerken voor meer flexibiliteit
Na een intensief traject van drie jaar is het project GO-e nu succesvol afgerond. Op het drukbezochte eindcongres werden de resultaten gedeeld, en verschillende vervolgvragen besproken. GO-e heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd op het gebied van netcongestie en de mogelijkheden van flexibiliteit met elektrische apparatuur in woonomgevingen.
Grootschalige samenwerking cruciaal
De belangrijkste conclusie van GO-e: er zijn volop mogelijkheden om de beschikbare flexibiliteit van woonwijken te benutten. Maar de uitdagingen zijn groot. Grootschalige samenwerking tussen de betrokken partijen is cruciaal. Het goede nieuws is dat in de meeste woonwijken in Nederland flexibiliteit beschikbaar is om congestie te voorkomen. Dit is echter niet op alle locaties het geval. Er is nog veel behoefte aan meer inzicht. De indeling van buurten in een aantal archetypen is een goede initiële aanpak gebleken om alle buurten in Nederland in kaart te kunnen brengen en door te rekenen.
Technolution en Phase to Phase: krachtige ondersteuning netbeheerders
Ook voor Technolution Spark en Phase to Phase was GO-e bijzonder waardevol. Het project versterkte onze synergie. We ontwikkelden samen een methode om netbeheerders data-gedreven te ondersteunen in belangrijke afwegingen om de energietransitie te blijven versterken. Met deze methode kunnen netbeheerders congestie in laagspanningsnetten doorrekenen in geabstraheerde scenario’s. De methode combineert betrouwbare, ‘real world’-data over laag- en middenspanningsnetten met nauwkeurige simulatie-algoritmes. Hiermee hebben netbeheerders een krachtig instrument in handen om meer inzicht te krijgen in de opbouw van congestieproblematiek en de mogelijkheden van flexibiliteit in woonwijken.
GO-e: kansen en uitdagingen
Naast Technolution en Phase to Phase was de hele flexketen vertegenwoordigd in GO-e. Het project heeft dan ook een grote reikwijdte en GO-e zal de resultaten met een grote impact in de markt kunnen introduceren.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van flexibiliteit in de gebouwde omgeving? Bezoek dan de projectsite van GO-e voor een uitgebreide presentatie van de eindresultaten.