Rozenkweker Porta Nova draagt bij aan de balans van het elektriciteitsnet
Porta Nova is gespecialiseerd in de teelt van Red Naomi-rozen. Dit bedrijf uit Waddinxveen streeft naar een minimale ecologische voetafdruk per roos. Als energie-intensief bedrijf werkt Porta Nova bovendien mee aan de balans van het elektriciteitsnetwerk. Technolution Spark ontwikkelde een innovatief energiemanagementsysteem om de complexe stroomhuishouding in de vier kassen van Porta Nova te monitoren en te sturen.
Het energiemanagementsysteem aggregeert de gegevens van gedistribueerde elektriciteitsmeters en geeft stuuropdrachten om meer of minder vermogen te vragen. Het systeem ontsluit zo ook voor andere grootverbruikers met een complexe energievoorziening de mogelijkheid om mee te werken aan de balans van de energienetten. Dit is een financieel interessante stap die bovendien actief bijdraagt aan de energietransitie.
Netfrequentie in balans
De elektriciteitsnetten in Nederland hebben een wisselstroomfrequentie van 50 Hertz. Kleine afwijkingen in deze frequentie zijn een aanwijzing dat vraag en aanbod niet in balans zijn. Onbalans veroorzaakt storingen, omdat elektriciteit op dit moment niet of nauwelijks gebufferd kan worden. Bij een afwijking van maar 0,2 Hertz of meer kan het netwerk zelfs al uitvallen.
Bedrijven zoals Porta Nova, dat bij het realiseren van de nieuwste locatie bewust gekozen heeft om het bedrijf ‘all-electric’ uit te voeren, dragen bij aan de balans van de netwerken. Zij zijn aangesloten bij een ‘Balance-Responsible Party’ (BRP), die meehelpt om het net in balans te houden. Wanneer de netfrequentie uit balans dreigt te raken, stuurt de BRP aangesloten bedrijven aan om hun energieverbruik te verhogen of te verlagen; de bedrijven krijgen daar een vergoeding voor. Zij moeten wel aantonen dat er daadwerkelijk meer of minder energie verbruikt is. De meetgegevens van het gebruikte vermogen moeten daarom betrouwbaar zijn; dit wordt gecontroleerd door een onafhankelijke meetverantwoordelijke. In het geval van Porta Nova is Flexcity de BRP en de meetverantwoordelijke is Fudura.
Vier kassen, achthonderd elektriciteitsmeters, vier edge devices
Porta Nova heeft een uitgebreid lichtsysteem voor de rozenkassen. Elke kas bevat een groot aantal strengen met ledlampen. Het energieverbruik kan alleen per ledstreng worden gemeten. Voor de BRP is het cruciaal dat Porta Nova eenduidige energiemeetgegevens levert. De meetgegevens van de 800 gedistribueerde elektriciteitsmeters moeten daarvoor elke vier seconden worden uitgelezen en samengevoegd. De intensiteit van de led-groeiverlichting wordt zo nodig bijgesteld op basis van stuursignalen vanuit de BRP. Technolution Spark heeft hiervoor het energiemanagementsysteem ontwikkeld.
Wij hebben voor Porta Nova de software ontworpen en gerealiseerd en de benodigde systeem-interfaces geconfigureerd. Per kas is er een ‘edge device’, dat elke vier seconden de gegevens van de elektriciteitsmeters uitleest en combineert. Dit levert een tellerstand voor elke kas. We combineren de tellerstanden van de vier kassen tot één stand voor het hele ledsysteem van Porta Nova. Per kas bestuurt het systeem de intensiteit van de ledverlichting aan de hand van stuursignalen vanuit Flexcity. Op deze manier wordt de aFRR-regeling gerealiseerd (meer/minder energie verbruiken door de intensiteit van de ledverlichting te regelen) en draagt Porta Nova bij aan de netbalans. Deze regellus van vier seconden wordt gecombineerd met een validatie van de tellerstand door elke vijf minuten een signaal naar de meetverantwoordelijke Fudura te sturen.
Dick de Gelder, teamleider van de Technische Dienst bij Porta Nova, heeft samengewerkt met Technolution Spark aan de ontwikkeling van de edge devices. Hij vertelt: ‘Binnen ons bedrijf waren alle assets aanwezig om, naast de balanceringsproducten waar wij al aan deelnemen, ook deel te nemen aan het “regelvermogen” (aFRR) door onze traploos dimbare ledverlichting in te zetten. Wij verbruiken dus op verzoek van Tennet méér of minder stroom. Dit hebben we kunnen realiseren in de samenwerking met Technolution Spark. Zij zijn bijzonder goed in staat om onze klantwens te combineren met de eisen vanuit de markt (meetverantwoordelijke en BRP) en zo een systeem op te leveren waarbij er voor alle partijen een “plus” is. Alles voor een betrouwbaar energienet!’
Obstakel voor gedistribueerde e-metering weggenomen
Het systeem van Technolution Spark is ook geschikt voor andere bedrijven met gedistribueerde e-metering. Het vereenvoudigt de deelname aan BRP’s en de communicatie met meetverantwoordelijke partijen. Daardoor krijgen meer energie-intensieve bedrijven de kans om bij te dragen aan de balans van het Nederlandse elektriciteitsnet. Dit is niet alleen goed voor de kwaliteit van het net, maar is ook financieel aantrekkelijk voor bedrijven.