Flexibilisering-energiegebruik-scaled

GO-e: Flexdiensten in de praktijk beproeven

Gecoördineerde inzet van flexdiensten

Het consortium GO-e (Gebouwde Omgeving Elektrificatie) heeft in Nederland de gecoördineerde inzet van flexibiliteitsdiensten voor de energievoorziening onderzocht. Het consortium bestond naast Technolution Spark en Phase to Phase onder meer uit de netbeheerders Alliander, Enexis en Stedin. Binnen GO-e brachten Technolution Spark en Phase to Phase voor het eerst op grote schaal flexibiliteitsdiensten voor eindgebruikers in de praktijk.

GO-e zocht met de inzet van ‘Living Labs’ (bestaande woonwijken en een distributiecentrum) antwoorden op de vele vragen rond flexibiliteit. Bijvoorbeeld: kan de inzet van flexdiensten de netbelasting daadwerkelijk verlichten? Zijn de resultaten voldoende om netverzwaring te voorkomen? Welke rol kunnen flexdiensten in de toekomst vervullen voor de energievoorziening? En hoe kunnen we de flexibilisering van elektriciteitsgebruik technisch realiseren?

Flexibilisering als alternatief voor verzwaring elektriciteitsnetten?

Flexibeler elektriciteitsgebruik wordt vaak genoemd als alternatief voor netverzwaring. Variaties in het tijdstip of mate van het gebruik, de opwekking of de teruglevering van elektriciteit maken het mogelijk om op piekmomenten het elektriciteitsnet te ontlasten. Met flexdiensten kunnen bedrijven bijvoorbeeld opgeslagen energie van hun elektrische wagenpark of heftruckvloot beschikbaar stellen aan hun energieleverancier. Of consumenten kunnen de laadcyclus van de elektrische auto of gebruikscyclus van de warmtepomp (laten) afstemmen op de belasting van het elektriciteitsnet. Energieleveranciers en netbeheerders kunnen zo decentrale energiebronnen beter benutten en de piekbelasting van midden- en laagspanningsnetten verminderen.

Technolution Spark: digitalisering voor betrouwbare data

Technolution Spark richtte zich binnen GO-e met name op het verkrijgen van betrouwbare data voor de netbeheerders. Met het Flexcore-platform passen wij edge computing toe in de elektriciteitsinfrastructuur, met name in middenspanningsstations. Deze oplossing biedt netbeheerders veel opties om geautomatiseerd vele soorten data te verzamelen. Bijvoorbeeld over netstatus, netcongestie en flexibiliteit. Bovendien vormt deze ‘real-life’ data een optimale basis voor de algoritmes van de applicaties van Phase to Phase.

Daarnaast ontwierpen we samen met consortiumpartners een gemeenschappelijke architectuur voor een open ‘Home Energy Management System’ (HEMS). Deze architectuur faciliteert laagdrempelige en betrouwbare communicatie met apparaten in individuele huishoudens voor grootschalige inzet van flexibiliteitsdiensten. De consument bepaalt hierbij hoe en wanneer apparaten reageren op verzoeken van een dienstverlener, energieleverancier of de netbeheerder.

Phase to Phase: stochastisch netrekenen voor betrouwbare profielen

De applicaties van Phase to Phase geven netbeheerders onmisbare ondersteuning bij het ontwerpen en doorrekenen van hun netten. Gaia LV Network Design doet dat bijvoorbeeld voor laagspanningsnetten. De stochastische modellering van de applicaties maakt schaalbaar netrekenen mogelijk. Gesimuleerde data en data uit de praktijk, bijvoorbeeld de data van Flexcore of (geanonimiseerde) gebruiksprofielen, worden omgezet in effectieve kansbelastingsprofielen voor de voorspelde belasting per aansluiting per moment.

De resultaten van deze netberekeningen zijn cruciaal bij het realiseren van de gewenste flexibiliteit in woonwijken: beter inzicht in en voorspelling van congestie en een betere inschatting van de potentie van verschillende oplossingsrichtingen.

Flexibel energiegebruik in de praktijk

Het succes van de flexibilisering van energiegebruik hangt uiteraard af van het aantal eindgebruikers dat participeert en de impact die gecoördineerde inzet kan hebben. De eindgebruiker – zowel consument als zakelijke energiegebruiker – staat dus centraal. Daarom heeft het GO-e consortium de techniek getest in ‘living labs’. Deze bevonden zich in drie woonwijken in Houten, Heeten en Loenen (Veluwe). Een vierde lab werd gevormd door een distributiecentrum van Albert Heijn. In dit distributiecentrum test het consortium met flexibiliteit van elektrische vrachtwagens.

Innovatieve oplossingen voor uw energievoorzieningen

Flexcore: ruimte voor innovaties

Open edge-computing-platform creëert nieuwe mogelijkheden

Beter benutten van de netcapaciteit

Kunnen flexoplossingen de energietransitie ondersteunen?

Extra energie voor bedrijven

Flexibele oplossing voor extra vermogen door lokale opwekking en opslag

Direct antwoord op uw vraag?
We zijn er voor u.