Voorrang voor de bus: Deense proeftuin gelanceerd
Als het nodig is, krijgen bussen vanaf nu voorrang bij het stoplicht op het kruispunt van Fabriksparken en Herstedøstervej in Albertslund in Denemarken. Samen met DOLL Living Lab en LACROIX – City hebben we op dit kruispunt een nieuwe verkeersregelinstallatie geïnstalleerd. De installatie is aangesloten op MobiMaestro, het platform voor geavanceerd verkeersmanagement van Technolution. Het systeem wordt aangestuurd op basis van regels en beschikt over vier FlowCubes, intelligente verkeerssensoren. Voorrang voor het openbaar vervoer betekent dat de bus kan doorrijden en passagiers sneller op hun bestemming zijn, terwijl energie- en brandstofconsumptie en CO2-uitstoot lager zijn.
Het verkeersregelsysteem dat hiervoor gebruikt wordt is de derde en laatste usecase in het Gate21 “Grøn Bølge til Busserne” (Groene Golf voor Bussen) project. In dit publiek-private innovatieproject worden innovatieve, data-gestuurde oplossingen voor het prioriteren van bussen getest in Kopenhagen en Ballerup. De resultaten zijn veelbelovend. Het DOLL Living Lab biedt nu de mogelijkheid om het systeem voor een langere periode in de praktijk te testen. Uit het systeem in Albertslund zal blijken dat het prima werkt met verkeersregelinstallaties van verschillende aanbieders, zoals LACROIX. Bovendien zijn nadere experimenten met het prioriteren van verkeer mogelijk.
Groen voor de bus als het nodig is
De verkeersregelinstallatie is aangesloten op MobiMaestro. MobiMaestro ontvangt een recent verbeterde datafeed van Movia, het openbaarvervoersbedrijf voor de regio Kopenhagen. De datafeed bevat realtimegegevens over de dienstregeling, locatie, snelheid en vertraging van alle bussen in de regio. Deze informatie wordt verwerkt door de algoritmes van MobiMaestro, zodat MobiMaestro precies weet wanneer de bus eraan komt en of hij op tijd is of niet. Op basis van deze informatie beslist MobiMaestro of de bus voorrang krijgt; de relevante instructies worden vervolgens naar de verkeersregelinstallatie gestuurd. Dit verkeersregelsysteem is gebaseerd op het model van een oplossing voor de prioritering van bussen die we oorspronkelijk voor de stad Oslo in Noorwegen hebben ontwikkeld.
Verkeer categoriseren en tellen
De vier FlowCubes die op het kruispunt staan categoriseren en tellen het verkeer. De FlowCube gebruikt kunstmatige intelligentie-algoritmes om verschillende types verkeer te kunnen onderscheiden, zoals fietsers, auto’s, bussen, vrachtwagens enz. Door FlowCubes met elkaar te verbinden is het zelfs mogelijk om na te gaan welke routes het verkeer volgt. De gegevensvergaring en -verwerking vindt geheel binnen het apparaat plaats. Er worden geen gegevens bewaard, zodat de FlowCube 100% voldoet aan de AVG.
Leve het Living Lab!
LACROIX – City is de leverancier van de nieuwe verkeersregelinstallatie. De installatie ondersteunt RSMP (het Scandinavische Roadside Messaging Protocol) en signaalplannen voor de prioritering van bussen, en kon daarom naadloos en zonder extra inspanningen aangesloten worden op MobiMaestro. Samen met de FlowCubes en het busprioriteringssysteem zal deze proeftuin van DOLL Living Lab minimaal twee jaar actief zijn. Deze lange periode biedt een mooie gelegenheid om bruikbare data in te winnen en het systeem te verfijnen om toekomstige toepassingen mogelijk te maken.