Van data naar doen!
Wat hebben watermanagement en verkeersmanagement met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht zijn het geen aanpalende vakgebieden: water is geen verkeer, gaat niet (direct) over mensen en laat zich derhalve makkelijk sturen en geleiden. De gevolgen van het niet of foutief uitvoeren van watermanagement laten zich raden: ondergelopen woningen, wegen of zelfs hele delen van het land. Dat is met de aanpak van vertraging op snelwegen of in steden wel anders. Dan zijn mensen simpelweg later thuis of later op hun afspraak.
Toch zit er meer overlap in deze thema’s dan je zou vermoeden. Beiden gaan over het managen van stromen (verkeer of water) die maar deels voorspelbaar zijn. In beide gevallen wordt er apparatuur ingezet, zoals bijvoorbeeld verkeerslichten, route-informatiepanelen of toeritdosering in verkeersland, en pompgemalen, sluizen of stuwen in het waterdomein.
In beide vakgebieden neemt de vraag naar door ICT ondersteunde maatregelen toe. De aanleiding hiervoor is vergrijzing van het personeelsbestand, afnemende kennis bij overheden, bredere personeelstekorten en beperkte instroom van jonge enthousiaste collega’s voor opvolging. Met de inzet van ICT is het mogelijk om kennis die nu in de hoofden van mensen zit (deels) te automatiseren. Enerzijds biedt dit verlichting bij de uitdagingen rondom personeelstekorten, en anderzijds biedt het meer mogelijkheden om de effectiviteit van maatregelen met nieuwe technieken te vergroten. Dit is welkom in een tijd waarin in beide vakgebieden nieuwe zaken aan de horizon verschijnen die specifiek inzet of aandacht vereisen, zoals bijvoorbeeld de stijgende zeespiegel of de introductie van zelfrijdende auto’s.
In essentie biedt ICT de mogelijkheid om databronnen te koppelen aan actuatoren (zoals reeds genoemd) in het veld. Door deze datagedreven manier van werken wordt het mogelijk om te realiseren wat in de titel wordt beoogd: van data naar doen! Voorbeelden hiervan zijn het verkorten van wachttijden voor fietsers bij verkeerslichten als het regent, of juist het ophogen van de groentijden als er veel verkeer is rond een stadion voorafgaand aan of na afloop van een evenement. Voorbeelden uit het waterdomein zijn het voormalen van polders en vergroten van bufferruimte rondom kassen als er een grote regenbui wordt verwacht. Dit kan ook een overbelasting van de waterketen en de overstort van riolen voorkomen.
Het invoeren van dergelijke slimme maatregelen gaat niet vanzelf; dat heeft een aanloop nodig. Daarbij gaat het zowel om het versterken van samenwerkingsverbanden en het definiëren van gezamenlijke doelstellingen, als om de benodigde technieken zoals databronnen en sturingsplatformen.
Lessen uit het verkeersdomein kunnen bruikbaar zijn in het waterdomein. U kunt hierbij denken aan de ontwikkeling van technische protocollen zoals IVERA en DVM-Exchange, inclusief de bijbehorende governance door combinaties van industriepartijen en overheden. Een voorbeeld uit het waterdomein is de Digitale Delta API die nu in ontwikkeling is.
Omgekeerd zijn lessen uit het waterdomein waardevol voor de verkeerssector. De modellering van het gedrag van water en de effecten van ingrepen zijn veel beter en op grotere schaal in kaart gebracht dan het verkeer in het verkeersdomein.
Onze oproep is om van elkaar te leren, elkaar te inspireren en waar nodig elkaar van dienst te zijn bij het zetten van stappen. Zo voorkomen we dat we onze energie en belastinggeld verspillen door het wiel telkens per domein opnieuw uit te vinden.