Innovatiepartnerschap Brugge
Technolution Move start innovatiepartnerschap met stad Brugge
Technolution Move is samen met partner SPIE Belgium door de Belgische Stad Brugge geselecteerd voor een zogenoemd ‘innovatiepartnerschap’. De partijen sluiten hiervoor een raamovereenkomst van drie jaar, met een mogelijke verlenging tot tien jaar. Het innovatiepartnerschap start met de realisatie van een platform dat ondernemers in de steden Gent en Brugge helpt om proactief in te spelen op de verkeersdrukte in de stad.
Druktebeeld stad
Het project heeft de naam VLOED (Voorspellen Lokale Ondernemers en Economie door Drukte). Economische actoren in Brugge en Gent, zoals horeca-uitbaters, ondernemers en investeerders, krijgen met VLOED bruikbare informatie over de verkeerdrukte in hun stad. Het platform toont niet alleen de huidige drukte op straat, maar voorspelt ook hoe die zich zal ontwikkelen in de komende uren. De gebruikers kunnen hun activiteiten, bijvoorbeeld bevoorrading en distributie, hierop aanpassen.
Invulling van het project
Om VLOED optimaal af te stemmen op de behoeften van de gebruikers, start het project met een gebruikersonderzoek onder de ondernemers van de stad. Dit zal resulteren in een duidelijk beeld van de gewenste data, de vorm waarin die beschikbaar moeten komen, en de benodigde functionaliteiten van het platform.
Het platform zal data verzamelen uit verschillende bronnen, zoals sensoren, apps en camera’s. Een belangrijke databron is de FlowCube van Technolution Move. Deze verkeerssensor telt niet alleen fietsers en voetgangers, maar ook bussen en trams, en bepaalt hun herkomst en bestemming in de binnenstad. Het platform combineert en analyseert alle beschikbare databronnen om het actuele druktebeeld weer te geven. Daarnaast gebruikt het kunstmatige intelligentie en data science om te voorspellen hoe druk het zal worden. De FlowCube wordt ook ingezet om de accuraatheid en de relevantie van de druktevoorspellingen te evalueren.
Living Labs
De FlowCubes en andere technologie van het VLOED-platform worden in eerste instantie ingezet in zogenaamde Living Labs: speciaal aangewezen delen van de steden Brugge en Gent. De FlowCube wordt ingezet voor het Living Lab in Gent. De sensordata worden ook gedeeld met andere partijen in de datacommunity, zoals geïnteresseerde overheden en kennisinstellingen – uiteraard met inachtneming van alle privacyregels.
We zien uit naar een mooi innovatieproject!