IMG_2295

Stedelijke toegankelijkheid en leefbaarheid, de nieuwe standaard voor verkeersmanagement?

Paul van Koningsbruggen

Door stedelijke verdichting neemt de openbare ruimte af. Als we de resterende ruimte bewuster verdelen, verhogen we de toegankelijkheid en leefbaarheid. Zo kan de stad een fijne plek blijven om te wonen, te bezoeken, en te werken. Verkeersmanagement kan hierbij helpen. Maar dan moeten we wel het autogerichte denken durven los te laten.

Het belang van de auto behoeft geen toelichting. Maar auto’s nemen ook een onevenredig groot deel van de openbare ruimte in beslag. Met de auto de stad in is lang niet altijd nodig. Hoe verleiden we automobilisten om te parkeren aan de rand van de stad en met het OV of een deelfiets verder te reizen? Hoe houden we auto’s en vrachtauto’s tegen die simpelweg niet passen in een verdichte stad? Kunnen we het resterende autoverkeer zodanig geleiden dat dwars door de stad rijden niet meer interessant is? Zijn parkeer- en laad&losplaatsen ook voor andere doeleinden te gebruiken?

Als we antwoorden op deze en andere vragen weten te vinden, kunnen we ruimte maken en houden voor de mensen in de stad. Dan krijgen voetganger en fietsers meer lucht, en houden we de verdichtende stad toegankelijk en leefbaar.

Gerelateerde informatie

“Slimme digitale regie transformeert openbare ruimte in steden”

Hoe gaan we naar een gezonde leefomgeving?

Samenwerken in ecosystemen

Direct antwoord op uw vraag?
We zijn er voor u.