Nieuwe instrumenten voor stedelijke verbetering en verduurzaming
De regering investeert 85 miljoen euro in het Dutch Metropolitan Innovations (DMI-)ecosysteem. De investering is bedoeld voor mobiliteitsvernieuwing en slimme, duurzame verstedelijking. Technolution Move is deelnemer in een consortium dat onder leiding van Amsterdam aanspraak maakt op een deel van deze fondsen. Het consortium bestaat uit de steden Almere en Groningen, technologiepartijen Goudappel/DAT.mobility en ViaNova, en de onderzoeksinstellingen AMS Institute en TNO. Het bedrijfsleven draagt nog eens 42 miljoen bij.
Mobiliteit, openbare ruimte en woningbouw
Het DMI-ecosysteem voorziet de domeinen van mobiliteit, openbare ruimte en woningbouw van nieuwe instrumenten vanuit de digitale wereld. Hiermee kunnen steden hun functioneren verbeteren en verduurzamen. Steden ervaren een steeds grotere druk op de openbare ruimte. Een stad als Amsterdam heeft bijna 900.000 inwoners en ontvangt jaarlijks miljoenen toeristen. Tegelijkertijd groeit de bevolking en wordt de beschikbare ruimte kleiner. Daarom willen steden hun instrumentarium versterken. Hiermee kunnen zij het gebruik van de openbare ruimte beter regisseren.
Ruimtegebruik en mobiliteitsgedrag voorspellen en sturen
De steden in het consortium zoeken naar mogelijkheden om waarde te creëren voor gebruikers van de openbare ruimte. Bijvoorbeeld met duidelijke digitale communicatie over de verschillende functies van de ruimte. Met de juiste instrumenten kan het ruimtegebruik worden voorspeld en gestuurd. Zo kunnen bepaalde typen voertuigen wel of niet worden toegelaten, eventueel gekoppeld aan vergunningen en ontheffingen. De instrumenten maken het ook eenvoudiger om maatregelen te modelleren en doelgroepen te bereiken, om zo het mobiliteitsgedrag effectief te beïnvloeden.
Publiek-private samenwerking in DMI-ecosysteem
De investering in het DMI-ecosysteem past binnen de ambities van de huidige coalitie op het gebied van klimaat, woningbouw en mobiliteit. Het ecosysteem is een publiek-privaat samenwerkingsverband dat investeert in intelligente toepassingen, kennisopbouw en vertrouwde dataontsluiting tussen verschillende partijen. Het DMI-ecosysteem is een samenwerking van het bedrijfsleven, kennisinstituten, G40- en G4-gemeenten, provincies en de Ministeries van I&W en BZK onder een gezamenlijk uniform Afsprakenstelsel.