City-Traffic

SOCRATES2.0 brengt netwerkbreed verkeersmanagement naar Europa

SOCRATES2.0 is een pan-Europees samenwerkingsverband van wegbeheerders, dienstverleners en autofabrikanten. Onder het motto Fast, Safe and Green werken de deelnemers, waaronder Technolution Move, aan betere mobiliteit door het bevorderen van schoner, efficiënter en veiliger verkeer. Het verzamelen en intelligent benutten van datastromen uit verschillende bronnen is een van de belangrijkste pijlers van SOCRATES2.0.

Internationaal, netwerkbreed, multimodaal

In het kader van SOCRATES2.0 worden pilotprojecten uitgevoerd in vier Europese steden: Antwerpen, Amsterdam, Kopenhagen en München. Technolution Move is actief met projecten in Amsterdam en Kopenhagen voor fietsers en autoverkeer. Beide steden hebben het terugdringen van CO2-uitstoot hoog op de agenda staan. Kopenhagen streeft zelfs naar volledige CO2-neutraliteit in 2025. Stimuleren van fietsgebruik en een betere luchtkwaliteit zijn een belangrijk onderdeel van dit beleid.

Technolution Move werkt in Kopenhagen aan pilots die het doel hebben om auto’s weg te leiden van plekken met intensief fietsverkeer, of van locaties waar de concentratie van uitlaatgassen in de lucht te hoog wordt. In Amsterdam werken we onder andere mee aan een pilot voor netwerkbrede verkeersoptimalisatie. Er wordt samengewerkt door de drie verkeerscentrales van Rijkswaterstaat, provincie Noord Holland en gemeente Amsterdam om het verkeer te managen. Met de Network Manager combineren we de data van deze drie centrales voor een veel breder overzicht van het verkeer rond de stad. Daarnaast werken we in Amsterdam aan een pilot om de distributie van verkeer rond grote evenementen en sportwedstrijden te verbeteren.

Data uit vele bronnen

Karakteristiek voor deze pilotprojecten is de netwerkbrede aanpak. Waar traditioneel verkeersmanagement zicht richt op specifieke locaties, zoals wegtrajecten en kruispunten, kijken de SOCRATES2.0-projecten naar het gehele netwerk. Een dergelijke netwerkbrede aanpak is alleen mogelijk wanneer het systeem een goed beeld heeft van de omstandigheden in het netwerk. Hiervoor maken de pilotprojecten gebruik van data uit verschillende bronnen. Denk bijvoorbeeld aan gegevens van sensoren die de intensiteit en de routes van het fietsverkeer meten. Of ‘sniffers’ die de luchtkwaliteit meten op verschillende locaties in de stad.

Uiteraard worden ook de meer traditionele databronnen gebruikt, zoals Floating Car Data, afkomstig van navigatiesystemen in de auto en apps op smartphones, en gegevens van meetlussen in de weg. Door deze gegevens te combineren kunnen we hele gerichte maatregelen nemen, bijvoorbeeld om fiets- en autoverkeer van elkaar te scheiden, of autoverkeer beter te verdelen over het netwerk.

Succesvolle pilots

De SOCRATES2.0-pilots maken gebruik van de door Technolution Move ontwikkelde Network Monitor (Kopenhagen) en Network Manager (Kopenhagen en Amsterdam). De pilots hebben het succes van een netwerkbrede, gecoördineerde aanpak aangetoond. Door data uit verschillende bronnen bijeen te brengen, is het mogelijk om heel gericht verkeersmanagement uit te voeren, zodat het verkeer op het gehele netwerk soepeler doorstroomt en alle modaliteiten profiteren. Het gebruik van open standaarden en leveranciersonafhankelijke systemen creëert bovendien ruimte voor verdere verbetering en nieuwe oplossingen.

Netwerkbrede aanpak

Lees hier meer over de Network Monitor en de Network Manager

Over Socrates2.0

SOCRATES2.0 staat voor ‘System of Coordinated Roadside and Automotive Services for Traffic Efficiency and Safety’ (systeem voor gecoördineerde wegkant- en autoverkeerservices voor verkeersefficiëntie en -veiligheid). Het is een Europees project, medegefinancierd door de EU, waarin wegbeheerders, dienstverleners en autofabrikanten samenwerken. Samen verbeteren zij de automobiliteit door te zorgen voor een schonere, efficiëntere en veiligere doorstroom van verkeer.

Gerelateerde informatie

MobiMaestro

Netwerkbreed datagedreven verkeersmanagement

Verkeerscentrales

Oplossingen voor verkeerscentrales

Verkeersmanagement

Lees meer over onze expertise op het gebied van verkeersmanagement

Direct antwoord op uw vraag?
We zijn er voor u.