NordicWay2
Geofencing zorgt voor een schonere en veiligere omgeving
Met bijna 600.000 inwoners is Göteborg na Stockholm de grootste stad van Zweden. Net als veel andere steden in de wereld werkt Göteborg hard aan verbetering van de luchtkwaliteit in de stad. Daarvoor moeten emissies van motorvoertuigen sterk worden verminderd. Samen met een aantal technologiepartners heeft Göteborg in het kader van NordicWay2 een pilot uitgevoerd gericht op het gebruik van geofences voor dynamische milieuzones. NordicWay2 is een C-ITS pilotproject waarin voertuigen, infrastructuur en wegbeheerders in de Scandinavische landen met elkaar communiceren.
Veranderende omstandigheden
Voor de verbetering van de luchtkwaliteit heeft Göteborg al statische milieuzones ingevoerd die de toegang voor oudere diesel- en benzinevoertuigen door middel van borden beperken. De volgende stap is de invoering van dynamische milieuzones met behulp van geofencing, dat automatisch vervuilend verkeer kan weren. De luchtkwaliteit in de stad verandert voortdurend. In bepaalde periodes, bijvoorbeeld tijdens de spits, overschrijden de concentraties van emissies in de lucht de gezondheidsnormen in sommige zones van de stad. In de toekomst wil Göteborg tijdens zulke periodes alleen elektrisch aangedreven of andere schone voertuigen toelaten. Daarnaast kan geofencing zorgen dat er op bepaalde tijdstippen rustiger wordt gereden op specifieke plekken, zoals gebieden rondom ziekenhuizen en scholen. Een bijzondere groep voertuigen in dit verband zijn hybride auto’s, die kunnen schakelen tussen elektrische of brandstofaandrijving.
Automatisch van brandstof naar elektrisch
In de pilot onderzochten we de technologie om hybride auto’s automatisch te laten overschakelen naar elektrische aandrijving. Hierbij werd gebruikgemaakt van geofencing, de op GPS gebaseerde methode om dynamische zones te creëren met behulp van virtuele grenzen (‘fences’, oftewel hekken).
Als de emissies in een dynamische zone bijvoorbeeld te hoog zijn, krijgen hybride auto’s in de omgeving hier een geofence-bericht over. De auto kan vervolgens zelf bepalen of de accucapaciteit nog voldoende is om elektrisch door het geofence-gebied te rijden. Is dit niet het geval, dan kan de auto om het gebied heen rijden. Bij het passeren van de zonegrens van het geofence-gebied schakelt de auto automatisch om naar elektrisch rijden. Een andere geofence-zone kan de auto’s bijvoorbeeld verzoeken om rustiger te rijden als de scholen in het gebied uit gaan.
De pilot rustte op drie pijlers:
- Een protocol voor de uitwisseling van geofence-informatie en –toestanden
Technolution Move heeft in samenwerking met Volvo Cars een geofences-extensie ontwikkeld in DATEX II, de Europese uitwisselingstaal voor verkeersgegevens. Hiermee ontstond een medium waarmee informatie over geofences, dynamische milieuzones en hun toestand (open of gesloten) tussen systemen gedeeld kan worden. - Een geofence-beheerapplicatie
Voor Göteborg heeft Technolution Move een eenvoudige beheerapplicatie ontwikkeld waarmee de stad geofences voor dynamische milieuzones kan creëren, aanpassen, activeren of deactiveren, afhankelijk van de situatie in de stad. - Een hybride auto die automatisch kan omschakelen
Volvo heeft een prototype van het XC90-model uitgebreid met de mogelijkheid om te luisteren naar geofence-berichten en automatisch over te schakelen naar volledig elektrische aandrijving.
Resultaten
In de pilot heeft Technolution Move samen met de partners laten zien dat een dynamische uitwisseling van geofence-informatie een goede implementatie is voor dynamische milieuzones, en dat de benodigde informatie in DATEX II uitgewisseld kan worden tussen de verschillende belanghebbenden.
Door de pilot kan Göteborg via het managementsysteem het beheer van geofences en de uitwisseling van informatie met derden uitvoeren. Het systeem maakt directe sturing mogelijk op geofence-gebieden, zodat emissies, verkeersdrukte, veiligheid en andere verkeersaspecten in de toekomst met succes lokaal kunnen worden aangepakt.