Rijkswaterstaat-gaasperdammertunnel-1

Coördinerende besturing in de Gaasperdammertunnel

Fotografie: Rijkswaterstaat

De Gaasperdammertunnel in de A9 verbindt knooppunt Holendrecht met knooppunt Diemen. Met een lengte van drie kilometer is deze tunnel de langste landtunnel van Nederland. Het project is onderdeel van de weguitbreiding: Schiphol-Amsterdam-Almere. De Gaasperdammertunnel heeft een primeur: de coördinerende besturing van alle tunnelapparatuur wordt afgehandeld met ICT-technologie. Een kleine revolutie in deze wereld, die traditioneel wordt gedomineerd door systemen die van propriëtaire technologie gebruikmaken. 

SCADA-systeem op basis van ICT-technologie

Technolution Move ontwikkelde deze ICT-technologie. Met een aantal proofs of concept toonden wij aan dat het mogelijk is om een functionele keten op te bouwen met een combinatie van ICT-technologie, PLC-systemen en standaard hardware. Doordat deze oplossing incrementeel, in relatief kleine stappen, is ontwikkeld, was het mogelijk om de eerste functionele testen met behulp van simulatie uit te voeren. Dit alles nog voordat de tunnelconstructie was afgerond! Mede daardoor kon de tunnelbesturing ruim op tijd worden getest en opgeleverd, en voldeed het systeem aan alle verwachtingen op het gebied van functionaliteit, techniek en kwaliteit.

Flexibele en onderhoudbare besturingstechnologie

Wij kozen bij de Gaasperdammertunnel voor deze aanpak en oplossing vanwege de flexibiliteit van ICT in combinatie met de robuustheid van een PLC-omgeving. Door een systems engineering-aanpak, PLC’s en ICT-hardware te combineren met een open programmeeromgeving is de correctheid van de oplossing bovendien aantoonbaar en navolgbaar.

Met een passende visie op de onderhoudbaarheid en upgradability van de ICT-software is de toepasbaarheid op langere termijn gegarandeerd. Ook als de tunnel na een aantal jaren moet worden gemoderniseerd. Door deze aanpak is de leveranciersafhankelijkheid geminimaliseerd.

Generieke bouwblokken voor tunnelbesturing

Technolution is vanaf het begin tot het eind met een vast team van specialisten en een projectmanager betrokken geweest bij het ontwerpen, testen, bouwen en opleveren van de tunnelbesturing. Er is duidelijk geworden dat deze innovatieve ICT-oplossing breed toepasbaar is. Daarom hebben wij nu een flexibel SCADA-platform ontwikkeld dat zowel in bestaande als in nieuw te bouwen tunnels kan worden toegepast.

Het SCADA-platform biedt een passend antwoord op de actuele vraag naar modulaire en uniforme oplossingen voor een groot aantal toekomstige tunnelprojecten.

Door zich continu betrokken op te stellen heeft Technolution goed begrepen hoe Rijkswaterstaat de LTS graag toepast binnen tunneltrajecten. Met dit ICT-platform hebben ze laten zien dat ze met een proactieve houding in een dynamische projectsetting tot constructieve oplossingsvoorstellen kunnen komen. Oplossingen die daadwerkelijk bijdragen aan het gewenste eindresultaat.

Gerelateerde informatie

Automatisering civiele objecten

Integrale aanpak van technische installaties voor civiele objecten

Adaptive Flow Management

Veilig doorrijden in tunnels dankzij Adaptive Flow Management

Flexibel SCADA-platform voor civiele objecten

Een flexibel SCADA-platform voor toepassing in civiele objecten

Direct antwoord op uw vraag?
Wij zijn er voor u.