Besturing op basis van ICT
voor de tunnels van de Blankenburgverbinding
In december 2024 gaat de Blankenburgverbinding open. Deze gloednieuwe snelweg met wegnummer A24 is vijf kilometer lang. Via een land- en een watertunnel verbindt hij de A20 tussen Vlaardingen en Maassluis met de A15 bij Rozenburg. Technolution ontwikkelde de bediening en besturing van de technische tunnelinstallaties, en daarnaast een ‘digital twin’ voor opleiding en training. De Blankenburgverbinding zal de bereikbaarheid van de Rotterdamse regio sterk verbeteren.
SCADA-platform op basis van ICT
De twee Blankenburgtunnels zijn uitgerust met een complex geheel van samenhangende technische installaties, zoals ventilatoren, blusinstallaties, camera’s, sensoren, nooddeuren en afsluitsystemen. De focus van deze systemen ligt op veiligheid. Brandveiligheid staat bovenaan, maar ook de detectie van stilstaande voertuigen is cruciaal. De installaties worden bestuurd met een SCADA-platform (Supervisory Control and Data Acquisition) dat werkt op basis van ICT. Het is een doorontwikkeling van een platform dat wij eerder hebben ontwikkeld voor de Gaasperdammertunnel bij Amsterdam. Het platform bestaat uit drie functionele systeemdelen: een grafische userinterface, een coördinerende besturingslaag en een datarecorder. Alle toepassingen zijn in Java gerealiseerd.
Voordelen van een op ICT-gebaseerde oplossing
Het gebruik van ICT voor de tunnelbediening en -besturing heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele oplossingen met PLC’s (printplaten). De ICT-oplossing is platformonafhankelijk. Er zijn geen specifieke hardware of besturingssystemen nodig. Door het gebruik van Java-technologie is bovendien beheerste doorontwikkeling en langdurig onderhoud mogelijk. Ontwikkelaars profiteren hierbij van de uitstekende Java-ontwikkelomgevingen die beschikbaar zijn, inclusief versiemanagement, bouwstraten voor geautomatiseerde testen en continue kwaliteitsanalyse.
Digital twin voor opleiding en training
De Blankenburgverbinding is bijzonder, omdat de twee tunnels in het verlengde van elkaar liggen. Voordat tunnelbedienaars aan de slag mogen, worden zij opgeleid in een digitale omgeving. Deze digital twin is een natuurgetrouwe kopie van het echte platform voor de tunnels. Hij is uitgerust met simulatoren en op maat gemaakte trainingsscenario’s. De digital twin kan worden gekoppeld aan een virtuele kopie van de tunnel, waarmee het naspelen van realistische incidenten mogelijk wordt. De gegenereerde videobeelden komen bijvoorbeeld van dezelfde cameraposities als in de echte tunnel. Omdat de digital twin er net zo uitziet en net zo werkt als het echte systeem, kunnen tunnelbedienaars alle onderdelen van de tunnelbesturing uitgebreid trainen zonder risico op ongelukken.
Toekomstbestendige technologie
De automatiseringsfuncties van de Blankenburgverbinding moeten voor twintig tot dertig jaar gegarandeerd zijn. Door het gekozen architectonische concept is het mogelijk om specifieke functies afzonderlijk te vernieuwen zonder gevolgen voor de rest van het systeem. Door het gebruik van reguliere IC-technologie kan de benodigde technologie bovendien door vele partijen geleverd worden. Het platform is daardoor bijzonder toekomstbestendig.