AI-oplossing meet diepgang schepen Noordzeekanaal
Voordat zeeschepen de sluizen bij IJmuiden mogen passeren om via het Noordzeekanaal richting Amsterdam te varen, wordt de diepgang gecontroleerd. Een schip mag met een maximale diepgang van 13,75 meter op zout water de sluis passeren. Deze controle gebeurt momenteel handmatig: vletterlieden varen met een vlet om het schip en bepalen de diepgang. Een tijdrovende en arbeidsintensieve taak. Technolution bouwt voor Port of Amsterdam een oplossing met automatische diepgangmeting op basis van Visual AI.
AI en mobiliteit: een goede match
AI-specialist Michael Dubbeldam ontwikkelde en trainde de Vision AI voor het diepgangmeetsysteem. Hij stond ook aan de wieg van de FlowCube, onze veelzijdige, AI-gebaseerde verkeerssensor. Hij vertelt: “Het gebruik van Vision AI bestaat al een tijd, maar is pas sinds kort volwassen genoeg om in te zetten. Er zijn veel taken binnen mobiliteit die nu met Vision AI net zo goed (of beter) gedaan kunnen worden. Het zorgt voor efficiëntere en effectievere processen. AI en mobiliteit zijn een heel goede match.”
Meten terwijl het schip vaart
“We waren op zoek naar een snellere, efficiëntere en nauwkeurigere manier van meten,” vertelt Wouter Coosemans, Manager Port Office bij Port of Amsterdam. “Als schepen elke keer moeten afremmen, kost dat energie en tijd.” Tijdens een handmatige meting ligt een schip stil. De diepgang wordt uitgelezen door een medewerker van de Port of Amsterdam die met de vletterlieden meevaart. Dit kan een tijdrovende klus zijn, waarbij ook de weersomstandigheden een rol spelen. Het stilleggen en op gang brengen vraagt veel motorvermogen en dat genereert CO2. De automatische meting gebeurt in de meeste gevallen terwijl het schip langzaam doorvaart. Zeeschepen weten binnen een paar minuten of ze door mogen varen. Dit bespaart tijd, energie en is milieuvriendelijker.
Doelzoekende camera
Forteiland IJmuiden, ooit onderdeel van de Stelling van Amsterdam, ligt aan de zeekant van de sluizen. Op het eiland hebben we een camera met een krachtige zoomfunctie geïnstalleerd. Wanneer een zeeschip passeert, start de havenmeester de video-opname. Het Vision AI-systeem brengt het schip slim in beeld, zoekt de diepgangsmerken voor, achter en midden op de romp en bepaalt in een aantal stappen de diepgang van het schip.
Diepgangsmerken en waterlijn
Diepgangsmerken zijn vaak versleten of verroest en kunnen moeilijk leesbaar zijn. De AI-software kan de diepgang uitlezen op basis van slechts enkele leesbare cijfers. Een andere uitdaging is de waterlijn. Door wind en golfslag is deze altijd in beweging. Het meetsysteem herkent de waterlijn in de videobeelden en volgt deze een aantal seconden. Zo wordt de gemiddelde waterlijn bepaald. Door de diepgangsmerken op de waterlijn meerdere keren uit te lezen (tot wel honderd keer) krijgen we uiteindelijk een nauwkeurige diepgangsbepaling.
De Vessel Traffic Coordinator op het Haven Operatie Center geeft vervolgens een go of no-go aan de kapitein van het schip. Het meetrapport wordt onderdeel van het elektronische dossier van het schip.
Vlot, verantwoord en duurzaam
Wouter Coosemans is blij met de AI-oplossing: “We willen de scheepvaart zo vlot, verantwoord en duurzaam mogelijk door de Amsterdamse haven begeleiden. Deze methode helpt ons daarbij.”
Michael Dubbeldam voorziet een mooie toekomst voor Vision AI. “We verwachten binnenkort nog veel meer AI-toepassingen te ontwikkelen op het gebied van mobiliteit.”