_94A9775

Betalen met de bankpas biedt veel kansen

Paul Meerman, Business Developer bij Technolution

In- en uitchecken met bankpas of creditcard (of de smartphone-versie daarvan) is voor veel reizigers al heel gewoon. Het grotere betaalgemak maakt het OV toegankelijker en bereikbaarder. Volgens Paul Meerman van Technolution, technologiepartner van onder meer Translink, GVB, RET en streekvervoerders, is dit nog maar het begin. De nieuwe betaalmethodiek biedt nog veel meer kansen om het de reiziger gemakkelijker te maken. De technologie is er al. Nu nog de ideeën.

Fundamenteel anders

Betalen met de bankpas is fundamenteel anders dan betalen met de OV-chipkaart. In het geval van de OV-chipkaart zetten reizigers geld op de pas, en de verrekening van de reis gebeurt direct bij het uitchecken. Er wordt geen bruikbare informatie vastgelegd. Bij een reis op de bankpas gebeurt de verrekening aan het eind van de dag, en die verrekening is gekoppeld aan het account van de reiziger. Met andere woorden: er wordt data gecreëerd.

Dit is een groot verschil. De reisdata vertegenwoordigen waardevolle informatie. Die informatie kunnen we benutten voor de ontwikkeling van allerlei nieuwe diensten. Daarbij moeten we wel strikt de wetten en regels rond bankbetalingen en de privacy van de reiziger respecteren. Maar als we daarin slagen, zijn de mogelijkheden voor gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke vervoersdiensten eigenlijk onbegrensd.

Laaghangend fruit

Sommige ideeën liggen voor de hand. Bijvoorbeeld de koppeling van treinreizen aan Parkeren & Reizen (P+R). Reizigers parkeren hun auto op een P+R-terrein bij het station en reizen per trein verder naar hun eindbestemming, en terug. Alle check-ins en check-outs doen ze met hun bankpas. Aan de hand van de parkeer- en reisdata kunnen vervoerders desgewenst korting geven voor het parkeren. Voor deze dienst worden de eerste stappen al gezet.

Er is meer laaghangend fruit. Op dit moment hebben reizigers nog een OV-chipkaart nodig voor het in – en uitchecken van een OV-fiets. Ook deze dienst kan met de nieuwe betaaltechnologie worden gekoppeld aan de bankpas. En ook hier liggen weer innovatiemogelijkheden. Vervoerders zouden bijvoorbeeld de OV-fiets goedkoper of zelfs gratis kunnen maken in combinatie met langere treinreizen, of abonnementen aanbieden bij regelmatig gebruik van de OV-fiets.

Data-gedreven diensten

Als we nog wat meer durven dromen, blijkt de bankpasmethodiek een ongelooflijk rijke bron van mogelijkheden. We hadden het al over parkeren. We kunnen natuurlijk ook kijken naar het opladen van elektrische auto’s. Met behulp van deze data-gedreven technologie zouden we korting kunnen geven aan OV-reizigers die hun auto opladen op een P+R-terrein. Een extra stimulans voor elektrisch rijden! Opladen overdag helpt bovendien om congestie op het elektriciteitsnetwerk te voorkomen.

We kunnen onze blik nog verder verbreden. Veel mensen maken gebruik van doelgroepenvervoer, zoals speciaal vervoer, of leerlingenvervoer. Doelgroepenvervoer wordt meestal gefinancierd vanuit andere bronnen, zoals zorgverzekeraars of gemeentes. We kunnen de vervoerders in deze sector voorzien van gebruiksvriendelijke in- en uitcheckmogelijkheden – denk aan een paslezer en een mobiele app. Dan hoeven we alleen nog de bankpassystemen te koppelen aan de systemen van zorgverzekeraar, gemeente of andere instellingen. Reizigers in het doelgroepenvervoer kunnen eenvoudig in – en uitchecken en hun eigen bijdrage wordt automatisch verrekend.

Mobiliteitsbundel

Ook voor werkgevers en werknemers biedt de betaaltechnologie met de bankpas nieuwe mogelijkheden. Vervoerders kunnen werkgevers een ‘mobiliteitsbundel’ aanbieden waarmee hun werknemers verschillende vervoerskosten kunnen afrekenen. Uiteraard weer door in en uit te checken met hun bankpas. Werkgevers kopen de bundels in voor hun werknemers. De werknemers gebruiken hun budget naar keuze voor OV-reizen, het afrekenen van parkeergarages, het laden van elektrische voertuigen, of het gebruik van deelauto’s, -scooters of -fietsen. Et cetera.

Zo hebben de vervoerders een gegarandeerde afname, waardoor zij aantrekkelijke kortingen kunnen bieden. De werknemer heeft veel vrijheid en besteedt het reisbudget naar eigen inzicht. Werkgevers en werknemers profiteren van de kortingen, en de werkgever heeft een vereenvoudigde vervoersadministratie die grotendeels extern wordt uitgevoerd.

Van dromen naar doen

Met de ideeën hierboven staan we naar mijn mening nog maar aan het begin van een lange, boeiende reis. Creatievere geesten dan ik kunnen vast nog veel meer prachtige toepassingen bedenken. Maar nu komt de volgende vraag: hoe maken we deze dromen werkelijkheid?

Laat ik vooropstellen: de technologie is er klaar voor. De betaalmethodiek die we nu gebruiken voor in- en uitchecken in trein, tram, bus en metro is zonder meer bruikbaar voor vele andere diensten. Maar we moeten er wel wat voor doen. Vanuit mijn ervaring bij Technolution met de ontwikkeling van verschillende betaaltechnologieën (o.a. de OV-chipkaart en OVpay) weet ik dat we hard zullen moeten werken om onze dromen waar te maken. De grote uitdaging zit vooral in het overleg en de afstemming tussen alle betrokken partijen. Als die kunnen komen tot een gemeenschappelijke visie, is de technische realisatie nog steeds een behoorlijke klus. Maar wel een klus die absoluut haalbaar is.

Tijd voor verdere stappen

De tijd lijkt rijp voor verdere stappen. Het begint met visievorming, originele ideeën en open gesprekken over die ideeën. Vervoerders kunnen hierbij het voortouw nemen, maar het is ook denkbaar dat er initiatieven worden genomen vanuit andere hoeken van onze maatschappij. Denk aan zorgverzekeraars of gemeentes. Zeker is dat we boeiende discussies mogen verwachten, die hopelijk zullen leiden tot waardevolle oplossingen voor reizigers, vervoerders en andere partijen. En nogmaals: bij al deze ontwikkelingen moet de privacy van de reiziger altijd bovenaan staan.

Vanuit Technolution staan wij klaar om dit spannende proces te ondersteunen met technologische en inhoudelijke expertise. Niet alleen op het gebied van betaaltechnologie, maar ook op het gebied van security, mobiliteit en systeemintegratie.

Gerelateerde informatie

“Slimme digitale regie transformeert openbare ruimte in steden”

Hoe gaan we naar een gezonde leefomgeving?

Samenwerken in ecosystemen

Direct antwoord op uw vraag?
We zijn er voor u.