Automatisering civiele objecten
Nederland heeft tientallen verkeerstunnels en honderden beweegbare bruggen en sluiscomplexen. Deze civiele objecten worden elke dag intensief gebruikt door wegverkeer en scheepsvaart. Ze moeten voldoen aan hoge veiligheidseisen.
Veel van deze eisen worden gerealiseerd met de technische installaties van de objecten. De technologie is dan ook complex en divers, zeker omdat veel objecten op afstand bediend worden. Technolution Move heeft de kennis en ervaring voor een integrale aanpak van technische installaties voor civiele objecten.
Complexe systemen
Bij de realisatie van technische installaties voor civiele objecten maken wij aantoonbaar dat deze voldoen aan de gestelde eisen. Ook als het object in gebruik is. De beoogde levenscyclus van de installatie is hierbij een belangrijke factor. Doorgaans moet een technische installatie immers tientallen jaren kunnen functioneren. In deze periode moeten deze complexe systemen bovendien kunnen groeien en evolueren om te blijven voldoen aan de nieuwste eisen!
Beheerders van civiele objecten zoeken daarom naar manieren om de technische installaties te uniformeren, te standaardiseren en waar mogelijk te centraliseren. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om delen van een systeem op verschillende momenten te vervangen of vernieuwen, zonder aantasting van de integrale functie van het systeem. Renovaties en verbeteringen worden hiermee eenvoudiger.
De ontwikkeling van een nieuwe aanpak voor technische installaties is urgent omdat veel renovatietrajecten voor civiele objecten worden opgestart. Een voorbeeld van de nieuwe benadering zijn de initiatieven voor de ontwikkeling van standaard bouwblokken voor verschillende systeemdelen.
Integrale benadering
Uniformering, standaardisering en centralisering van de technische installaties wordt mogelijk met een integrale aanpak. Dit vereist een brede kennis, niet alleen van de toegepaste ICT- en OT-technologieën en de netwerkinfrastructuur, maar ook van besturingssystemen, platformen, centrale en decentrale applicaties, sensoren en actuatoren, en vooral van de manieren waarop al deze systemen worden toegepast en bediend.
Daarnaast vraagt een integrale aanpak om de expertise om commercieel verkrijgbare systemen en maatwerksystemen met elkaar te combineren tot één hecht systeem dat aantoonbaar aan de gestelde eisen voldoet. Technolution Move heeft ervaring op al deze technische vlakken. Bovendien hebben wij veel ervaring met opdrachten waar wij als technologie- en systeemintegrator langdurig de verantwoordelijkheid nemen voor het gehele systeem.
Engineeringsaanpak
Naast deze kennis en ervaring is het cruciaal om een gestructureerde engineeringsaanpak te volgen in het ontwerpproces (systems engineering). Alleen dan is het mogelijk om te borgen dat specifieke aspecten systeembreed vertegenwoordigd zijn in het ontwerp.
Technolution heeft ruime ervaring met gestructureerde systems engineering. Dit passen we niet alleen toe bij het ontwerpen van systeemdelen voor civiele objecten, maar ook bij de ontwikkeling van complexe industriële apparatuur, zoals elektronenmicroscopen en analyse-apparatuur voor de kwaliteitscontrole van microprocessoren.
Flexibel SCADA-systeem
Bediening, bewaking en besturing zijn cruciaal bij de automatisering van civiele objecten. Technolution heeft hiervoor een flexibel SCADA-platform ontwikkeld dat aansluit op de landelijke standaarden voor bruggen, sluizen en tunnels. Dit systeem past naadloos in de hierboven beschreven integrale aanpak. Het is operationeel in de nieuwe Gaasperdammertunnel en wordt ook voor de Maasdeltatunnel en Hollandtunnel ingezet.